zondag 22 december 2013

Uitleg bij Levenskonsten

Het boek gaat over Mental Design, het aanpakken van energielekken en het opbouwen van energiebronnen voor de verbetering van je mentale gesteldheid.

Een belangrijk element van deze aanpak is de mentale hygiëne, waarbij je psychologische kennis toepast en door herhaling zijn werk laat doen.

Deze hygiëne omvat ook de strijd tegen verstoringen, zoals twijfels en onzekerheid. Zo staat tegenover de positieve structuur een aantal negatieve fenomenen.

Maar aangezien de hygiëne gericht is op een positieve bejegening van het leven, zullen die negatieve fenomenen in een positievere vorm ook deel uitmaken van de mental design zelf. Zo mag een beoefenaar best kritisch zijn, zolang dit maar past binnen de voorwaarden van het mental design. Het negatieve fenomeen kritiek krijgt zo alsnog een positieve variant.

Dit opent de mogelijkheid het boek te lezen als een positief boek, oftewel dit deels positieve, deels negatieve boek te lezen als een uitsluitend positief boek.

Die lezing vraagt om een gedetailleerde en verantwoordelijke leesstrategie, de deconstructie. Die wordt in de blog alleen maar aangekondigd. Maar positieve effecten kan het boek ook eerder al hebben: je kunt het boek cadeau geven of krijgen, je kunt het gebruiken als directe therapie, en je kunt direct genieten van zinnen en woorden.

Want goud wil als zodanig ook behandeld worden.

Dat goud keert ook terug in een woordenspel met 'Aurelius', de naam van de keizer die door Adwin wordt geciteerd, al noemt hij hem alleen bij zijn voornaam.

Op de gouden munt onder de blog staat een afbeelding van Marcus Aurelius als ruiter, met een vijand die wordt verpletterd onder de hoeven van zijn paard.

Dit herinnert ons aan de oorlog, de oorlog van Marcus Aurelius die ook - in geestelijke vorm - in Mental Design volop aanwezig is.

De afbeelding hieronder is eveneens van Marcus. Hij herinnert met zijn diagonaal aan de voorkant van Adwins boek.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dit is geen provocatie

Filosofen zijn er om ons uit te dagen. Het resultaat is wel vaak dat ze aan de kant staan van de goedkope uitdagers, de fascisten. Ze dagen ...